weboldal készítés

Mi az a WordPress, és miért ennyire népszerű?

Mi a WordPress?

Röviden, tömören a WordPress egy PHP programozási nyelven íródott nyílt blog-és tartalomkezelő rendszer. Mára igencsak kinőtte magát, hiszen a világ összes weboldalának 40-42%-a WordPressel készült.

A WordPressnek két platformja van. A wordpress.com és a wordpress.org. A .com-végződésű 2003-ban jelent meg. Eredetileg azért készült, hogy átlagemberek is blog-weblapot tudjanak programozói tudás nélkül létrehozni és üzemeltetni. A ráadás az, hogy mindezt teljesen ingyen tehették meg, sőt egy kereten belül még webtárhelyért sem kellett fizetni, és ez így van a mai napig. Cserébe viszont rendkívül kötött rendszerrel van ellátva, nem lehet bővítményeket telepíteni rá és nagy méretű fájlokat sem, maximum 3GB-ot lehet ingyenesen használni. Természetesen ezt bizonyos összegért lehet bővíteni. Ezzel meg is válaszoltuk azt, hogy miből is él maga a WordPress: webtárhely- és domain szolgáltatások értékesítéséből. A wordpress.com által elérhető blog kezelő rendszer a létrejötte óta lényegesen nem változott, ezért napjainkra kezd elavulttá válni.

De mi a helyzet a wordpress.org-gal? A .org 2005-re fejlesztettek ki, ami már egy sokkal szabadabbra fejlesztett rendszer. Ez már egy vérbeli tartalomkezelő platform, hosszú évek óta a legjobb. Három nagy különbég van az őséhez, a wordpress.com-hoz képest:

  • Nem szolgáltat tárhelyt és domaint, tehát magunknak kell elintézni és fizetni az ezzel járó költségeket.
  • Bármilyen bővítményt feltelepíthetünk rá, amikkel egy általános funkciókkal (felhasználói platform, fizetési rendszer) bíró weboldalt el tudunk készíteni.
  • Elérhetők akár ingyenesen is teljesen kész weboldal sablonok, amiket már csak információval kell megtölteni.

Ha ilyen egyszerű, akkor miért nem készít mindenki weboldalt magának? Azért mert ahhoz, hogy egy közepes méretű, minőségi weboldalt tudjunk létrehozni nem kevés kutatással és tanulással jár. Attól még, hogy nem feltétlen kell programozni még nem azt jelenti, hogy egy utcáról behívott laikus összerakja a Mercedes-Benz weboldalát, amit szintén WordPress-szel készítettek. Ennek ellenére sok design-és funkcióbeli problémát csak programozással lehet megoldani még ennél a felhasználóbarát tartalomkezelő rendszernél is. Számos nagyvállalat használ WordPress-szel készült weblapot, akiknek könnyedén beleférne egy programozó csapatot felbérelni 10-20 millióért, hogy kivitelezzék a projektet. Akkor miért nem ezt teszik? Pont azért, amiért a weboldalak 40%-a WordPress-szel készült: egyszerű és átlátható admin felületet biztosít.

Ha ilyen jó ez a WordPress, akkor miért savazzák a webfejlesztő-programozók egy része?

Azért, mert nem szolgálja a webfejlesztők érdekeiket. Ők sokkal jobban járnak azzal, ha egyedi kódot készítenek, mivel 2x-es áron lekódolják a kért weboldalt, igaz több időbe is kerül.

Vannak előnyei és hátrányai a WordPressnek és a hagyományos módszernek is. A WordPress legnagyobb előnye, hogy ingyen kap a weboldal új tulajdonosa egy admin felület, ami könnyen kezelhető felhasználói szintű számítógépes tudással, és rendkívűl letisztult, de egyben modern designban részesül. A mai világban már fontos az esztétika is a költséghatékonyság mellett. A hátránya, hogy a WordPress forráskódjában sok felesleges kódsor található, amit szintén be kell töltenie a felhasználónak az oldalra belépés során, valamint a bővítmények használata is jócskán a gyorsaság rovására megy. De itt nem több tíz másodpercre kell gondolni, hanem mondjuk a 0,25 másodperc helyett 0,5-1 másodperc alatt tölti be az oldalt.

A leprogramozott weboldalak előnyei, hogy gyorsabbak és valamivel szabadabb designt, valamint egyedi admin felületet lehet készíteni. Ha egy rendkívül komplex weblapról van szó azt érdemes inkább a hagyományos recept alapján elkészíteni, mivel ott már akár 2-3 másodperces késés is lehet egy betöltésnél, ami már nagyon zavarhatja a felhasználót. A hátrányai közé tartozik természetesen az árszabás, és az állandó karbantartási díj, amit fizetni kell webprogramozónak havi szinten.