RISEAPP

Művészet, vagy tömegcikk?

„Azok a legjobban játszott darabok, amelyeket a nézők, hazatérvén, fő­szereplőként játszanak magukban újra.”

Radu Stanca

És ez nem csak a színdarabokra, vagy filmekre esetleg könyvekre igaz. Amikor az alkotó leül a vászon elé és festeni kezd, a lelkének egy darabját örökíti meg egy pillanatban. Gyerekkoromban sokszor indultunk hosszú utakra, és mint minden kisgyerek idő után unottan bámultam ki a monoton zúgó autó ablakán, arról panaszkodva, hogy unatkozom. Mindig azt a kérdést kaptam erre válaszul, hogy „miért nem nézed a tájat?”. Persze, számomra az egy unalmas kép volt a képernyők erős színvilága és akciódússága után. Most, 21 évesen már megértem ezt a kérdést. Amikor bámulok ki az ablakon, elmélyülök a táj egyediségében és érzem ahogy megeleveníti a gondolataimat és érzéseimet. Nincs már repetitív, unalmas puszta és fenyves látványa, csak egy nagy műalkotás, melyet a természet örökített meg.

Ugyan ez megy végbe akkor is, amikor egy művész papírra veti gondolatait. Abban több évnyi kemény munka jelenik meg és nem csak a tanulás és fejlődés miatt. Ahhoz, hogy tényleg egyedi élményt kapjunk, az alkotónak meg kell találnia önmagát. Amivel főleg a pályájuk elején álló fiatalok, vagy fiatal felnőttek nagy gondban lehetnek. Ez a sok munka mégis koronázatlan marad, hiszen felhígította a piacot a tömeggyártott grafikák tengere, melyet fillérekért árulnak, így ellehetetlenítve és kiölve a kreativitást abból, aki igazi művész.

Fiatal művészek az út elején

Megkérdeztem pár grafikust, illetve kreatív beállítottságú embert, akik még tanulmányaik elején, vagy végén állnak, hogy mi az Ő stílusok és számukra mit jelent az alkotás. Kíváncsi voltam, hogy hol állnak ebben az utazásban és vajon hogyan éreznek a hobbijukkal, munkájukkal kapcsolatban.


Alkotás, kikapcsolódás, önmagunk megtalálása

“Én a mai napig nem tudom mi az a rajz stílus ami igazán közel áll hozzám. (…) Sok ideig megakartam felelni a művészeti sulik elvárásainak, hogy elhagyjam a Japán vonalat a rajzaimból. De úgy hozta a sors , hogy nem vettek fel és ettől a ponttól kezdve nem érdekelt.”

Jelen esetben egy fiatal művésznő gondolatait olvashatjátok, aki hétről-hétre erőt fektet abba, hogy Twitchen követőivel megoszthassa rajzait, műveit és azoknak elkészültét. Ahogy azt mindenki átéli, Ő is küzd még azzal, hogy megtalálja a saját stílusát. De követve a munkásságát, jó úton halad, sok sikert kívánunk neki a továbbiakban is.

“Imádok karaktereket kitalálni , fanartot készíteni vagy cuki emotékat rajzolni kikapcsol és nem gondolkodok. De ha úgy van és nem megy a live akkor a saját kicsit elvontabb világomban is alkotok. Igazából most jutottam el odáig, hogy megakarok állapodni egy stílus irány mellett és hasonló hangulatú rajzokat csinálni . Néha azonban nagyon nehéz. Sokszor vagyok dühös magamra ha nem úgy sikerülnek a rajzaim ( vagy azért mert csapongok stílusok között) szeretnék magamból többet kihozni , hogy jobb legyek . De alapjáraton baromira élvezem és nem tudnám elképzelni az életem rajzolás nélkül. Sokszor ha megyek valahova pl vonaton kikapcsolok és fejben rajzolok vagy ötletelek , karaktereket találok ki .”

És a fejlődés útja sosem könnyű. Sajnos mind meg kell vívjuk azt a csatát, amikor próbálkozunk, de egyszerűen nem úgy sikerül ahogy elképzeltük. Ez nem egy egy alkalmas háború, újra és újra alul kell maradni, majd újra felállni, hiszen így lehet belőlünk valaki. Valaki, aki otthagyja a kézlenyomatát minden művén, akinek a munkái utánozhatatlanok és egyediek lesznek.

Követhetitek Instagrammon inspirációért, illetve megtaláljátok többek között a Twitch csatornáját is:
xdodox33


Művészet, fejlődés, megélhetés

A következő művész akit megkérdeztem már elvégezte a tanulás rögös útját, illetve úgy tűnik a stílusát is megtalálta és már otthonosan is mozog benne, látva a munkáit.

“Igazából a svájci stílusú grafikák inspirálnak, (swiss graphic) nem tudom mik a nehézsegei, azt mondanám hogy ez egy elég kötött szabály rendszerben mozog, (grid-rendszerek) de persze a grafika az pont erről is szol, hogy mindig más médiumot is kell keresni, ami esetleg épp a témához illik, lehet az akár egy döglött béka is, ha bele illik a művészi individuális koncepcióba, de alapvetően szeretek kísérletezni is, (experimentális grafika) sőt kell is hogy az ember rátaláljon a saját hangjára. Ezen felül, a munkák során szeretek a dolgok mélyére ásni, és közvetíteni egy konceptuális tartalmat a grafikán belül”

Több évnyi egyetemi képzés után, látszik az írásából, hogy kialakult egy kifinomult stílus, melyet alkalmaz. Ennek ellenére még Ő is szereti a kísérletezéseket, az új kipróbálását. Láthattatok már munkáiból az oldalon, ha megnéztétek a referenciákat. Ha esetleg kihagytátok, ide kattintva elérhetitek.

Ha érdekelnek a további munkái, csekkold le az Ő instagrammját is. Még nincs feltöltve kép, de hamarosan beindul!
bensztht


Hogyan maradjunk tehát fent?

Amint azt olvashattátok, rögös út, mire eljutunk oda, hogy jó munkát adjunk ki a kezünkből! Amikor rendelsz egy grafikai szolgáltatást, ezt az utat fizeted ki, ezt a pluszt és egyedi kézlenyomatot, így gondolj erre legközelebb. Emberek vagyunk mi is, számlákkal, szükségletekkel és problémákkal. Nem azért kérünk el annyit, amennyit, mert pénzéhesek vagyunk, szimplán csak szeretnénk teljes életet élni úgy, hogy közben megosztjuk veletek azokat az alkotásokat, melyeket mástól nem kaphatsz meg. Legközelebb tehát amikor egy logót kérsz valakitől, gondolj bele, mi a cél, minőség, vagy mennyiség?

Osszátok meg a Ti történeteteket!